zdjęcie: 1/1

Opis

Ziarno pszenicy Pur-Pur pochodzi z terenów wschodniej Afryki, jednak w dzisiejszych czasach uprawiane jest głównie w Austrii. Pszenica purpurowa jak sama nazwa wskazuje, ma charakterystyczną purpurową barwę dzięki której zdobyła dużą popularność. Jednak głównym powodem dla którego zyskała uznanie wśród lekarzy dietetyków jest jej wpływ na zdrowie człowieka. Pszenica ta zawiera dużą ilość antocyjanów które zawierają się w łuskach (dzięki temu ma charakterystyczny kolor). Antocyjany to antyoksydanty mające bardzo korzystny wpływ na pracę organizmu poprzez działanie jako skuteczne wymiatacze wolnych rodników z organizmu oraz przeciwutleniacze ,dzięki czemu zatrzymują witaminy C i E w organizmie człowieka. Ponadto wpływają one pozytywnie na poprawę wzroku, hamują stany zapalne i chronią naczynia krwionośne.
Chleb Pur-pur zawiera pełne ziarno pszenicy purpurowej dlatego zawarte w łusce antocyjany również znajdują się w chlebie a dzięki specjalnemu procesowi produkcji, nie są one zmielone i zachowują swój naturalny wyrazisty smak. Chleb wytworzony na zakwasie.